top of page

De musea uitgelicht

 

Museum Markt 12 geeft een beeld van het dagelijks leven van burgers in de bezettingsjaren 1940-1945. In de gemeente Aalten zijn destijds een zeer hoog aantal onderduikers ondergebracht. In het museum zijn de verhalen van mensen in oorlogstijd interactief te ervaren. Beleef mee hoe het dagelijks leven voor hen totaal veranderde en voor welke keuzes mensen werden gesteld. Bemerk dat er bij 'goed of fout' veel nuances mogelijk zijn. Ervaar hoe moeilijk het is om stroom op te wekken en hoe benauwd het was in de onderduikruimte. Ga op zoek naar de verhalen van mensen die de oorlog zelf hebben beleefd en verbind deze met de actualiteit. Museum Markt 12 is in december 2004 geopend en opgericht met Euregionale en Provinciale middelen.

 

Aaltense Industrie Museum vertelt over het leven en werken van een gemeenschap door de tijd heen, met name over het unieke karakter van de hoornindustrie (nergens verder in het land) en de euregionale geschiedenis van de textielindustrie.  Het museum is gevestigd In het statige herenhuis Frerikshuus op nummer 14 aan de markt. Het eeuwenoude pand is als rijksmonument aangewezen en kent een bijzondere bewoningsgeschiedenis.

De naam verwijst naar de 'heel- en vroedmeester' van Aalten: doctor Harmen Jan Freriks (1813-1862), die hier vele jaren met zijn gezin heeft gewoond. Met name de textiel- en hoornindustrie worden er uitgelicht. Ook is er een compleet ingericht klaslokaal uit vroegere tijden.

 

De Dorpsboerderij op nummer 16 is net als de andere gebouwen een rijksmonument. Hier wordt de agrarische ontwikkeling van Aalten en de regio beleefbaar. Met de inrichting en de agrarische collectie wordt duidelijk hoe de boeren leefden en werkten. In samenwerking met de Ontwerpcampus van de

TU Delft wordt momenteel gewerkt aan een plan om de dorpsboerderij als multifunctioneel gebouw beter te kunnen benutten, met name voor euregionale uitwisseling en samenwerking.

Aaltense Musea

 

Van 2011 tot heden is Gerda Brethouwer directeur van twee musea in de gemeente Aalten: het euregionale onderduikmuseum Markt 12 en het Aaltense Industrie Museum. De musea zijn gevestigd in drie met elkaar verbonden rijksmonumentale panden aan de Markt en vertellen van het (over)leven van een gemeenschap in gewone en ongewone tijden.

 

 

 

 

 

Markt 12 - Euregionaal onderduikmuseum verhaalt over het leven van een gemeenschap in ongewone tijden: de Tweede Wereldoorlog.

 

Aaltense Industrie Museum verhaalt over het leven en werken van een gemeenschap door de tijd heen, met name over het unieke karakter van de hoornindustrie (nergens verder in het land) en de euregionale geschiedenis van de textielindustrie. 

 

 

 

bottom of page